ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Projekt REPLACE: Sažetak rezultata, pregled kampanja i zaključci

Od studenog 2019. do travnja 2023. REPLACE projekt je podržao kućanstva, ali i političare te investitore u prijelazu sa starih i neučinkovitih sustava grijanja i hlađenja na klimatski prihvatljiva rješenja. Na kraju projekta objavljena su tri izvješća: konačno izvješće, zatim izvješće o akcijama zamjene u devet europskih regija te zaključci i preporuke.

U nastavku donosimo sažetak spomenutih izvješća objavljen na službenoj web stranici REPLACE projekta:

Izvješće “Održavanje topline u vrijeme krize” prikazuje rezultate REPLACE projekta, prikazuje suradnju s lokalnim radnim skupinama koje su pomogle u oblikovanju kampanja i okvirnih uvjeta za prijelaz na grijanje i hlađenje u devet REPLACE regija te daje pregled kampanja u regijama i glavnih ishoda projekta; od smanjenih emisija CO2 do ulaganja pokrenutih u obnovljivu energiju. Daljnje teme su REPLACE alati razvijeni za podršku kućanstvima i profesionalcima poput REPLACE kalkulatora i dva priručnika orijentirana na praksu, uspješne priče iz REPLACE regija i 12 preporuka za politiku.

Izvješće “Pregled aktivnosti i kampanja zamjene bojlera i peći u devet pilot regija” daje detaljan uvid u kampanje provedene u osam zemalja; od zapadne preko srednje do jugoistočne Europe. Sve aktivnosti služile su povećanju usvajanja obnovljivih sustava grijanja i hlađenja te povećanju svijesti o energetski učinkovitim praksama grijanja. Aktivnosti su uključivale označavanje kotlova i kuća sa 100 posto obnovljivim grijanjem, organiziranje općinskih informativnih centara i terenskih izleta, suradnju instalatera i izvođača radova te realizaciju zajedničkih akcija za promociju klimatski prihvatljivih sustava. Osim toga, aktivnosti su bile usmjerene na rješavanje pitanja financiranja i pristupačnosti te su pružale informacije putem webinara i informativnih večeri.

Izvješće “Zaključci REPLACE projekta za kreatore politika – zamjene sustava grijanja u vrijeme višestrukih kriza”, odražava mišljenja mnogih europskih stručnjaka u području obnovljivih izvora energije. Razmotrena su iskustva devet različitih tržišta (od kojih su dva izvan Eu-a) te su u izvješću prikazane preporuke koje iz toga proizlaze. Jasno je da se nešto mora poduzeti sada i da postoje zrele tehnologije za dekarbonizaciju sektora. Istaknuto je 12 hitnih pitanja u kojima bi bilo potrebno političko djelovanje kako bi se potaknula i ubrzala tranzicija grijanja u Europi. Osim toga, u ovom su izvješću prikazane inovativne ideje koje su razvijene tijekom REPLACE projekta za podršku prijelazu na klimatski prihvatljiva rješenja za grijanje i hlađenje.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva