ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Stvaranje učinkovitih alata za procjenu energetski učinkovitih zgrada

Zgrade su najveći potrošač energije u Europi. Oni su odgovorne za oko 40 posto potrošene energije i 36 posto emisija stakleničkih plinova u EU-u. Međutim, samo jedan posto zgrada godišnje se energetski obnovi. Kako bi se ispunili europski klimatski ciljevi, zgrade moraju postati energetski učinkovitije, a alati koji se koriste da bi se to omogućilo moraju se poboljšati.

Jedan takav alat je Energy Performance Certificate (EPC) koji pruža informacije o energetskoj učinkovitosti zgrade i preporučenim poboljšanjima. Međutim, potrebno ga je poboljšati u smislu provedbe, kvalitete podataka i pouzdanosti. Projekt TIMEPAC koji financira EU radi upravo na tome – razvija novi, dinamični EPC koji prati izvedbu zgrade tijekom vremena kako bi osnažio i motivirao vlasnike zgrada da svoje zgrade učine energetski učinkovitijima.

Iako su EPC-ovi uvjeti za sve zgrade koje se prodaju ili iznajmljuju u EU-u, oni ne pružaju dovoljno informacija koje bi pomogle u procjeni stvarne energetske učinkovitosti zgrade ili potencijala za proizvodnju obnovljive energije. Kako je istaknuo i voditelj projekta TIMEPAC, prof. Leandro Madrazo sa Sveučilišta Ramon Llull u Španjolskoj, trenutni certifikati postali su puki administrativni zahtjev, a ne učinkoviti alati za obnovu građevinskog fonda. Prema njemu, proces energetskog certificiranja doživljava promjenu paradigme. Fokus više nije samo na energetskoj učinkovitosti zgrade kao izolirane strukture, već kao dijela većeg, međusobno povezanog sustava. Novi, dinamički EPC će stoga uključivati podatke o stvarnoj, a ne procijenjenoj potrošnji energije zgrade, kao i podatke o učinku materijala i razini udobnosti stanara.

Zgrade također imaju potencijal za proizvodnju energije za punjenje električnih automobila. TIMEPAC vidi zgrade i kao potrošače i kao proizvođače energije pa će postojati stalna veza između zgrade i vanjskog okruženja u smislu energije i razmjene informacija.

Kao dio svojih napora da poboljša alate za energetsko certificiranje zgrada u EU-u, TIMEPAC (Prema inovativnim metodama za procjenu energetske učinkovitosti i certificiranje zgrada) poziva građevinske stručnjake da iznesu svoje mišljenje o budućnosti certificiranja zgrada i obnove u EU-u kroz 10-minutnu anketu. Pod nazivom ‘SPREMAMO SE ZA VAL OBNOVE ZGRADA’, anketa će pomoći u prepoznavanju prepreka ili barijera u provedbi novih EPC-ova.

Izvor: CORDIS

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva