ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

U Torinu održana završna konferencija CESBA MED projekta


11. listopada 2019. godine u Torinu, održana je završna konferencija CESBA MED projekta, organizirana u uskoj suradnji sa svim projektnim partnerima.
Na različitim sjednicama konferencije prisustvovalo je 70 ljudi iz različitih zemalja područja Mediterana. Predstavljen je novi uvid u prakse usmjerene na zajedničke i usklađene indikatore održivosti koji omogućuju usporedbu karakteristika javnih zgrada i urbanih područja u svrhu provedbe Ciljeva održivog razvoja UN-a.
Konferencija je predstavila glavna postignuća projekta i ponudila sudionicima dinamičnu raspravu s europskim stručnjacima i dionicima. Tijekom jutarnjeg zasjedanja, projektni partneri predstavili su CESBA MED alate i metodologiju, sustav treninga, preporuke politike i lekcije naučene iz slučajeva testiranja na 9 teritorija. Na popodnevnom okruglom stolu, mreže europskih gradova, stručnjaci za urbanizam i drugi relevantni dionici istraživali su i raspravljali o mogućim budućim kapitalizacijama rezultata CESBA MED-a.
Snažna motivacija da se CESBA MED alati primjenjuju u različitim gradovima istaknut je kod svih govornika.
EIHP je predstavio certifikat i ocjenu održivosti za pilot naselje Mravince u gradu Solinu. Ocjena održivosti je izrađena korištenjem CESBA MED alata i temelji se na analizi 7 područja i 36 indikatora održivosti. Dodatno su opisane mjere za unapređenje održivosti s prikazom iznosa troškova provedbe mjera i mogućih izvora financiranja. Ovakvo integrirano promatranje održivosti omogućuje lokalnim upravama bržu pripremu projekata za financiranje kao i preciznije praćenje učinaka investicija.
Konferenciji su prisustvovali i predstavnici iz Grada Solina te su imali priliku razmijeniti iskustva na temu održivog planiranja prostora s ostalim gradovima uključenima u CESBA MED projekt.


 
 

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva