ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

28. obljetnica Dana Energetskog instituta Hrvoje Požar

Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) obilježio je 28. obljetnicu Dana EIHP-a u petak, 1. srpnja 2022., svečanom proslavom u La Grmi, u Zagrebu. Događaj je okupio više od 200 predstavnika stručne i znanstvene zajednice – najvažnije ljude iz svijeta energetike.

Nakon uvodnog pozdrava, ravnatelj EIHP-a Dražen Jakšić održao je kratak govor u kojem se osvrnuo na sam institut, okolnosti u kojima posluje, dobre poslovne rezultate koje postiže te zaposlenike bez kojih tih rezultata ne bi bilo.

Govor ravnatelja prenosimo u cijelosti:

“Dragi poslovni partneri, drage kolegice i kolege, dragi suradnici, dobrodošli!

Dan instituta obilježava se tradicionalno prvog petka u srpnju, datum je to blizu godišnjice rođenja (5. srpnja 1916.) i smrti akademika Hrvoja Požara (30. lipnja 1991.), po kojem je institut dobio ime. Uspomena na akademika Požara i obilježavanje Dana instituta jedna su lijepa tradicija koje se držimo i koju ćemo sačuvati.

Danas bilježimo 28. obljetnicu osnutka Instituta. Posljednju koju smo obilježili s poslovnim partnerima i gostima bila je 25., prije tri godine (5. srpnja 2019). Naredne dvije epidemija covida spriječila nas je u obilježavanju ove obljetnice.

Svjedoci smo da su se od te posljednje obljetnice 2019. godine, koju su uveličali i mnogi od Vas ovdje prisutnih večeras, dogodile vrlo značajni događaji i promjene u našem društvu. Od pandemije covida i potresa do klimatskih promjena koje danas već osjećamo te razumijemo nužnosti zelene energetske tranzicije, do zaoštrenih geopolitičkih odnosa. O tim se temama raspravlja na stručnoj i političkoj razini i u različitim forumima i formatima traže moguća rješenja. Mi, energetski stručnjaci, pozvani smo da svoje stručno znanje i kapacitete stavimo u službu građana, poslovnog sektora, države i društva u cjelini da što lakše prebrode aktualnu (energetsku) krizu. Čeka nas mnoštvo izazova u toj tranziciji i stoga smo jasno definirali viziju Energetskog instituta Hrvoje Požar kao generatora promjena energetskog sektora prema klimatskoj neutralnosti i niskougljičnom društvu.

EIHP doprinosi energetskoj tranziciji svojim djelovanjem kroz multidisciplinarna istraživanja, poslovno savjetovanje i pružanje stručne pomoći te prijenosom znanja. Mjesto smo susreta znanosti i gospodarstva, podrška smo državnim institucijama u oblikovanju energetske politike, institucijama i tvrtkama u energetskom sektoru u razvoju projekata i poslovnih modela zasnovanih na zelenom i održivom gospodarstvu, ali isto tako pomažemo javnom i privatnom sektoru te građanima u učinkovitoj i održivoj proizvodnji i uporabi energije.

Kako bi ispunili te svoje uloge puno ulažemo u razvoj naših kompetencija. Energetski institut u prvom redu čine ljudi, njegovi zaposlenici, vrhunski stručnjaci koji svojim znanjem, predanim radom i zalaganjem provode izazovne projekte i ostvaruje izvrsne rezultate. Taj ljudski kapital čini najveću snagu Instituta i njihov razvoj i stručno jačanje čini okosnicu našeg daljnjeg razvoja. Zato najviše i ulažemo u ljude i njihov stručni razvoj. U protekloj 2021. godini čak 71% rashoda bilo je usmjereno za zaposlene, za materijalna prava radnika te obrazovanja, školovanja, specijalizacije. Po tom smo parametru zasigurno među vodećim institucijama u RH.

Struktura ljudskih potencijala posljednjih se godina značajno izmijenila. Začetnicima ideje i osnivačima instituta iz 1994. godine došlo je vrijeme za odlazak u mirovinu i u EIHP-u je nastupila generacijska smjena. Prolazimo kroz turbulentno razdoblje promjena, puno izazova i prilika, danas smo nešto pomlađeni, ali i osnaženi i dinamičniji. Zapošljavamo mlade i perspektivne stručnjake, ali isto tako privlačimo i ljude s impresivnim radnim iskustvom i vrhunske stručnjaka u svom području. Vjerujem da tome pridonosi i bolja komunikacija naših rezultata, otvorenost prema medijima i povećana vidljivost našeg rada.

Obnovili smo rad Znanstvenog vijeća instituta koje pod predsjedanjem naše dr. sc. Minee Skok potiče i znanstvenu produkciju i rad na znanstveno-istraživačkim projektima. Moram istaknuti da među 82 trenutno zaposlenih radnika instituta, imamo 22 s doktoratom znanosti.

Energetski institut je ustanova u vlasništvu RH i pruža stručnu pomoć državnim institucijama (ministarstvima, fondovima, agencijama). Ali naše poslovanje i izvori prihoda su diverzificirani. Značajno smo povećali udio europskih projekata kroz razne programe (Horizon, Interreg, EUKI, LIFE…). U protekloj smo godini povukli 7,7 milijuna kuna bespovratnih sredstva i taj udio stalno raste. Trenutno provodimo 15 europskih projekata, a u ovoj godini odobrena su nam sredstva financiranja novih pet EU projekata od kojih su četiri LIFE i jedan Interreg program. Suradnja s poslovnim sektorom sve je intenzivnija, i to podjednako u Hrvatskoj i inozemstvu. Želim naglasiti i izvrsnu suradnju s američkim institucijama, USAID, United States Energy Association, ali i drugim američkim komercijalnim kompanijama koje su prepoznale naš rad i stručnost te smo im izuzetno značajan partner u regiji Jugoistočne Europe. Polovica ukupnih prihoda ostvarena je na inozemnom tržištu.

Stalno unaprjeđujemo organizaciju, poslovne procese i sustav upravljanja kvalitetom, osnažili smo etičke standarde u institutu te brigu za stručnu i profesionalnu izvrsnost, zaštitu dostojanstva radnika i borbu protiv svih oblika diskriminacije. Provedeno operativno i financijsko restrukturiranje dovelo je do povećanja produktivnosti i nakon dugogodišnjih negativnih poslovnih rezultata posljednje smo dvije godine poslovali pozitivno. Prihode u 2021. godini povećali smo za 17% u odnosu na prethodnu godinu te s dobiti od 3,3 milijuna kuna ostvarili najbolji poslovni rezultat od osnutka instituta. Postigli smo financijsku stabilnost i osigurali dugoročnu održivost našeg poslovanja.

Stalno povećanje naših poslovnih aktivnosti, ali u prvom redu naši ljudski kapaciteti, obrazovani, stručni i radišni zaposlenici instituta, najbolji su jamac daljnjeg uspješnog poslovanja, rasta i razvoja.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva