ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

EUKI Solar Adria: Predstavljeni rezultate izrade studija izvodljivosti za instalaciju PV sustava

Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) je dana 13. svibnja u prostorijama Općine Starigrad predstavio rezultate izrade studija izvodljivosti za instalaciju PV sustava na dva objekta u vlasništvu općine Starigrad: dječji vrtić Osmjeh i samu zgradu Općine. Navedene studije napravljen su u okviru projekta EUKI Solar Adria, u kojemu je općina Starigrad pilot područje provedbe projekta u Hrvatskoj.

Rezultate studije izvodljivosti za potencijalne sunčane elektrane predstavio je Srećko Tamburović, stariji istraživač iz EIHP-a, a na predstavljanju su sudjelovali načelnik Općine Starigrad Krste Ramić te Marin Čavić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela općine.

Analiza tehničke i ekonomske izvodljivosti za zgradu vrtića ukazuje na optimalnu instalaciju elektrane snage 6 kW koja bi godišnje proizvodila oko 7039 kWh električne energije, što bi bilo dovoljno za zadovoljenje oko 49% vlastitih potreba za električnom energijom. Uz model samopotrošnje i sadašnje cijene tehnologije te cijene električne energije iz 2021. godine, vrijeme povrata investicije je oko devet godina.

U slučaju zgrade Općine, kao optimalna predložena je instalacija elektrane snage 5,2 kW, ukupne godišnje proizvodnje 6278 kWh, što je 52 % ukupnih potreba. Vrijeme povrata investicije u prethodno spomenutim uvjetima je također devet godina. S obzirom na rastuće cijene energenata, pretpostavljeno vrijeme povrata investicije će se sigurno smanjiti.

Nakon predstavljanja rezultata i diskusije s predstavnicima Općine, kao povoljnija opcija za realizaciju odabrana je zgrada vrtića te će se u sljedećem koraku za navedenu zgradu izraditi projektna dokumentacija za instalaciju sunčane elektrane.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva