ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Održan 3. sastanak lokalne radne grupe u sklopu projekta REPLACE

U četvrtak, 20. svibnja 2021. godine, održan je treći sastanak lokalne radne grupe u sklopu projekta REPLACE. Podsjećamo, projekt REPLACE financiran je sredstvima Europske unije u okviru programa Obzor 2020, a ima za cilj podržati europske energetske, klimatske, okolišne, gospodarske i socijalne ciljeve do 2030. i 2050. godine, poticanjem postupne zamjene neučinkovitih i zastarjelih sustava grijanja i hlađenja, novim, energetski učinkovitim sustavima koji se temelje na obnovljivim izvorima energije. Na projektu sudjeluje dvanaest partnera u devet zemalja unutar deset ciljnih regija, a Energetski institut Hrvoje Požar partner je na projektu zadužen za provedbu aktivnosti u Primorsko-goranskoj županiji.
Sastanak je održan u prostorijama Ekonomskog fakulteta u Rijeci, a na njemu su sudjelovali ključni dionici ciljne regije – REA Kvarner, Energo Rijeka, Primorsko-goranska županija, OIE Hrvatska i Potrošački centar Rijeka, a predavanja su održali Dražen Balić, Antonia Tomas Stanković i Lea Leopoldović iz Energetskog instituta Hrvoje Požar.
Na sastanku su prikazani rezultati prvog projektnog razdoblja te su predstavljene buduće aktivnosti s naglaskom na implementaciju zamjenskih kampanja te kolektivne akcije uz potporu članova lokalne radne grupe. Detaljno su obrazložene i potencijalne prepreke prilikom provođenja kampanja, kao što su energetsko siromaštvo, rodni aspekti, povratni učinak i lock-in efekt. Održana je i zanimljiva prezentacija pod naslovom Tehnologije plave energije u Hrvatskoj – potencijal dizalica topline s morskom vodom, u kojoj su predstavljene suvremene tehnologije koje se koriste u grijanju i hlađenju u priobalnim područjima, primjenjive na području Primorsko-goranske županije.  Zaključno je održan Okrugli stol gdje su članovi radne grupe imali priliku aktivno sudjelovati i svojim mišljenjem i idejama doprinijeti budućoj suradnji na projektu.
 

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva