ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

‘Fieldwork4Res’ panel diskusija na temu regulatornih okvira za OIE

U organizaciji IT Sistema, 10. veljače 2022. održana je panel diskusija Fieldwork4Res u prostorijama Clubhouse Golf. Razvoj integriranog rješenja za upravljanje imovinom i podršku investicijskim procesima projektiranja, planiranja i provedbe izgradnje obnovljivih izvora energije ‘Fieldwork4Res’ zahtijeva konstantnu razmjenu informacija između IT sektora i sektora obnovljivih izvora energije. Ponukani time IT Sistemi su organizirali ovu panel raspravu, koja je sufinancirana od strane Europske Unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz koju su obrađene  dvije teme: regulatorni okviri za obnovljive izvore energije i izazovi investicijskih procesa i BDM alati i CDE rješenja u sektoru obnovljivih izvora energije.

Gostujući predavači/ panelisti bili su stručnjaci u svom području: Kristina Čelić (MINGOR), Maja Pokrovac (OIEH), Mario Klarić (Professio Energia), Bojan Reščec (RP Global) i Andro Bačan (EIHP). U posljednje vrijeme je neupitan interes za razvoj i ulaganje u obnovljive izvore energije. Panelisti su se složili da su IT rješenja dobrodošla u svrhu olakšanja i ubrzanja procesa. S obzirom na to da je među najvećim poteškoćama u realizaciji projekata obnovljivih izvora energije, proces ishodovanja dozvola, očigledna je potreba za postojanjem IT sustava koji bi pomogao u vođenju kroz kompleksne regulatorne uvjete. Od izuzetne je važnosti implementacija novih IT rješenja kako bi se digitalizacija čitavog procesa mogla odvijati bolje i kvalitetnije. Ključne stavke u tome imaju strukturiranost podataka s mogućnošću predaje iz jednog u drugi sustav kao i povezivanje s postojećim sustavom eDozvola. Naravno, sve treba biti ispraćeno usklađivanjem tijela za provedbu donesenih zakonskih okvira na razini RH u sferi okoliša, energije i građevine kao i podzakonskim aktima koji će definirati provedbeni okvir.  Zaključno je istaknuta važnost izrade nove verzije središnjeg Registra obnovljivih izvora energije i kogeneracije te povlaštenih proizvođača čime bi se pratili projekti u svim fazama procesa. Navedeno svakako treba pratiti i konkretnija suradnja s lokalnim samoupravama čime bi se postigao ključ uspjeha.
U sklopu drugog dijela panel diskusije razvila se konstruktivna rasprava na temu zašto je sektoru obnovljivih izvora energije potreban Common Data Environment (CDE) i kakve su mogućnosti znanstvene suradnje na BIM (Building Information Modeling) modelima. Sudjelovali su eminentni stručnjaci u svom području: Marko Delimar (FER Zagreb), Vedran Orešić (Tech Data), Nikola Karadža (Professio Energia) i Josip Živković iz RP Global. Pozitivno je što je primjena BIM alata i CDE rješenja već zaživjela u praksi u građevinskom sektoru, većinom u infrastrukturnim projektima i izgradnji zgrada. U EU već postoji obaveza korištenja BIM alata za određene vrste projekata. Sektor obnovljivih izvora energije svakako treba valorizirati vrijednosti koje BIM i CDE doprinose u fazama planiranja, projektiranja i održavanja.

Podijeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Više objava

Kategorije

Arhiva