ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Održana radionica “Energetska učinkovitost kroz provedbu EU projekata” u Županijskoj komori (HGK) Split

U srijedu 17. travnja 2019. godine, u prostorijama HGK Županijske komore Split, održana je radionica “Energetska učinkovitost kroz provedbu EU projekata” u organizaciji Energetskog Instituta Hrvoje Požar.
Ilja Drmač (EIHP) prikazao je atlas otpadne topline za Republiku Hrvatsku, platformu za iskorištavanje otpadne topline te glavne rezultate pilot projekata koji su provedeni u drvnoj industriji i proizvodnji peleta, a koji su razvijeni u sklopu projekta CE-HEAT iz programa Interreg Središnja Europa.
Zajedno s partnerima iz Grada Osijeka i Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije, prezentirani su alati podrške pri planiranju obnove javnih zgrada razvijeni u sklopu IMPULSE projekta iz programa Interreg Mediteran. Prikazani su rezultati provedene energetske obnove pilot zgrade u Osijeku – dječjeg vrtića Latica. Na radionici je više puta naglašeno da je vrlo važan segment za zadovoljavanje uvjeta zgrada gotovo nulte energije integracija obnovljivih izvora energije pa je Nikola Karadža (EIHP) prikazao mogućnosti iskorištavanja energije vjetra u urbanim sredinama.
Ivan Bačan (EIHP) osvrnuo se na pokazatelje održivosti za urbana područja koji su razvijeni u sklopu CESBA MED projekta iz programa Interreg Mediteran. U sklopu projekta razvijena je metodologija za transnacionalno uspoređivanje zgrada i/ili urbanih sredina i uspješno su motivirani korisnici iz JLS-a za održivo planiranje u urbanim sredinama.
Leila Luttenberger (EIHP) predstavila je novo započete projekte: RESPONSe iz programa Interreg Italija-Hrvatska na temu ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama te projekt  PROSPECT2030 iz programa Interreg Središnja Europa koji će pružiti jedinicama regionalne samouprave smjernice za put prema niskougljičnim regijama do 2030. godine s posebnim osvrtom na iskorištavanje obnovljivih izvora energije.
Radionica je postavila temelje za suradnju i pronalazak sinergije s projektima čiji je nositelj Grad Split:

  • FEEDSCHOOLS (Interreg Središnja Europa) čiji je cilj pružanje novih rješenja lokalnim vlastima kroz stvaranje alata za financiranje mjera energetske učinkovitosti u osam osnovnih škola na području Splita, što će im pomoći u provedbi aktivnosti obnove gotovo nulte energije u odabranim školama. Inovativni pristup sastoji se u razvoju transnacionalnog i holističkog alata za podršku i web-baze najboljih inovativnih praksi za obnovu NZEB-a za škole u Srednjoj Europi.
  • TEESCHOOLS (Interreg Mediteran) koji ima cilj pružiti nova tehnička rješenja za prijenos energetske učinkovitosti u pet osnovnih škola na području Splita, što će pomoći lokalnim vlastima u provedbi aktivnosti obnove gotovo nulte energije (NZEB) u odabranim školama. Inovativni pristup sastoji se u razvoju transnacionalnog i holističkog alata za podršku i web-baze  najboljih inovativnih praksi za obnovu NZEB-a za mediteranske škole.

 


 

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva