ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

REPLACE projekt: Regionalni izlet osnovnoj školi “Jelenje-Dražice”

Energetski institut Hrvoje Požar je organizirao regionalni izlet Osnovnoj školi „Jelenje-Dražice“, koji se održao 14. ožujka, tijekom kojeg su sudionici izleta, njih 21, imali prilike vidjeti odličan primjer kotla na biomasu.

Posjeta je organizirana školi koja je rekonstruirana 2021. godine, uz ulaganja od 5,4 milijuna eura. U rekonstrukciji je ugrađena, među ostalim, i nova kotlovnica na pelete. Riječ je o automatiziranom kotlu koji kao gorivo može koristiti drvne pelete ili sječku. Opremljen je komorom izgaranja od silicijevog karbida te omogućuje stupnjeve djelovanja do 94 posto, uz iznimno male emisije, dok količina pepela iznosi tek 0,3 posto ukupne mase goriva. Novim rješenjem kotlovnice značajno su smanjene štetne emisije jer je loživo ulje zamijenjeno šumskom biomasom, a peleti u cijelosti potječu iz lokalnih izvora pa cijeli koncept dobiva i težinu na održivosti.

Regionalni izlet organiziran je u sklopu REPLACE projekta, financiranog kroz program Europske unije Obzor 2020, a bio je namijenjen je svim zainteresiranim dionicima, krajnjim korisnicima, članovima lokalne radne grupe i instalaterima radi upoznavanja s inovativnim i učinkovitim rješenjima u sustavima grijanja i hlađenja te mogućnostima njihove implementacije.

Cilj REPLACE projekta je pružiti aktivnu potporu pri provođenju europskih energetskih, klimatskih, okolišnih, gospodarskih i socijalnih ciljeva do 2030. i 2050. godine u Primorsko-goranskoj županiji. Projektom se potiče postupna zamjena neučinkovitih i zastarjelih sustava grijanja i hlađenja novim, energetski učinkovitim sustavima koji se temelje na obnovljivim izvorima energije. Sve aktivnosti koje uključuje REPLACE projekt usmjerene su na informiranje i motiviranje krajnjih potrošača, vlasnika i upravitelja zgrada, instalatera te donosioca zakonskih propisa da zajednički djeluju na zamjeni starih i neučinkovitih uređaja za grijanje i hlađenje. Njihovom zamjenom ostvaruju se novčane uštede, ali se isto tako poboljšava kvaliteta zraka te se povećava komfor i sigurnost opskrbe energijom.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva