ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Usvojene Smjernice za uštedu energije u Republici Hrvatskoj

Vlada Republike Hrvatske usvojila je 28. srpnja Smjernice za uštedu energije u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 1. kolovoza 2021. do 31. ožujka 2023., koje su pripremili stručnjaci Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Energetskog instituta Hrvoje Požar. Smjernicama se, uz ostalo, predlaže grijanje prostorija na najviše 21 stupanj, hlađenje na 25 stupnjeva, veća uporaba LED rasvjete i javnog prijevoza te jeftinije tarife struje.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da se smjernice temelje na paketu dokumenata Europske komisije od 20. srpnja 2022. o uštedama plina. Europska komisija je 20. srpnja 2022. predstavila plan ‘Štedi plin za sigurnu zimu’ koji predviđa smanjenje potrošnje plina za 15% u razdoblju od 1. kolovoza ove godine do 31. ožujka 2023.

Europski plan za smanjenje potrošnje plina predviđa da na dobrovoljnoj osnovi svi potrošači, kućanstva, javna uprava, vlasnici javnih zgrada, proizvođači energije i industrija poduzmu mjere za smanjenje potrošnje kako bi se osigurala opskrba u uvjetima u kojima Ruska Federacija neće garantirati dostatnu isporuku plina za europsko tržište.

Smjernice za uštedu energije u Republici Hrvatskoj možete preuzeti OVDJE

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva