ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Četvrti webinar iz serije “Thursday CREATivE Talks”

Četvrti webinar iz serije “Thursday CREATivE Talks”, koja se organizira u okviru projekta CREATE – Climate REsponses for the AdriaTic rEgion, na temu “Prostorno planiranje mora u svjetlu klimatskih promjena”, održat će se u četvrtak, 9. veljače 2023., s početkom u 11 sati, putem platforme ZOOM.

Prostorno planiranje mora ima za cilj usklađivanje rastuće potražnje za morskim prostorom i resursima iz tradicionalnih sektora (poput pomorskog prijevoza, turizma, ribarstva) i sektora u nastajanju (poput održive akvakulture, obnovljive energije na moru, plavog bio-gospodarstva), uz očuvanje morskih ekosustava i njihovih usluga. Prostorno planiranje mora podrazumijeva smanjenje utjecaja na okoliš, te rješavanje prijepora i iskorištavanje sinergija među različitim sektorima. Budući da je riječ o dugoročnom i dalekosežnom procesu, potrebno je uzeti u obzir klimatske promjene na nekoliko načina – procjenom izravnih i neizravnih utjecaja klimatskih promjena na okoliš i na pomorske sektore, osiguravanjem prostora za proizvodnju obnovljive energije na moru, unaprjeđenjem drugih mjera za ublažavanje klimatskih promjena (uključujući inicijative za plavi ugljik), podržavanjem zaštite pomorskih sektora od klimatskih promjena i provedbom mjera prilagodbe u obalnim i morskim područjima.

Margaretha Breil iz Euro-mediteranskog centra za klimatske promjene (CMCC, Italija) i CREATE koordinatorica predstavit će ciljeve i aktivnosti projekta, Catarina Frazao Santos sa Sveučilišta u Lisabonu (Portugal) predstavit će okvir odnosa klimatskih promjena i prostornog planiranja mora, Emiliano Ramieri iz Nacionalnog istraživačkog vijeća – Instituta za znanost o moru (Italija) i Vesna Marohnić Kuzmanović, prostorna planerka i arhitektica iz Hrvatske približit će slušateljima kako se pristupa klimatskim promjenama u procesima prostornog planiranja talijanskog i hrvatskog mora.

Webinar je namijenjen gradovima i općinama, županijama, morskim i pomorskim agencijama, pomorskim i obalnim gospodarskim subjektima, akademskoj zajednici i organizacijama civilnog društva.

Registrirati se možete ovdje: Webinar Registration – Zoom

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva