ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Istraživanje: ‘Doprinos opskrbe biomasom za bioenergiju u oporavku nakon covida-19’

Biomasa, Pixabay

Objavljeno je te dostupno online istraživanje ‘Doprinos opskrbe biomasom za bioenergiju u oporavku nakon covida-19’, u kojem je jedan od autora i dr. sc. Biljana Kulišić s Energetskog instituta Hrvoje Požar. Ova tema istražuje kako bi lanci opskrbe biomasom (BSCh) za bioenergiju unutar šireg biogospodarstva mogli doprinijeti oporavku nakon covida-19, i to u tri dimenzije: poticanje gospodarskog rasta, stvaranje radnih mjesta i izgradnja otpornijih te čišćih energetskih sustava u četiri scenarija, kratkoročno (do 2023.) i dugoročno (do 2030.).

Najjači utjecaj od ulaganja u BSCh-ove bio bi na gospodarski rast, nakon čega bi uslijedio doprinos otpornijim i čišćim energetskim sustavima i otvaranje novih radnih mjesta. Učinci bi bili vidljiviji više dugoročno, nego u kratkoročnom razdoblju. Ulaganja s najvećim utjecajem na oporavak ona su koja poboljšavaju učinkovitost i kružnost materijala biomase. Neophodna je revidiranje trenutnih politika za poboljšanje opskrbe biomasom kao obnovljivim resursom budućeg gospodarstva.

Glavni cilj ovog rada je istaknuti političke i investicijske opcije za opskrbu obnovljivim ugljikom povećanjem održivog doprinosa BSCh-ova kratkoročnom i dugoročnom gospodarskom oporavku, paralelno s bržim prijelazom na ugljično neutralno društvo. Ovaj rad proizlazi iz IEA-ovog plana oporavka, u kojem su navedene politike i ciljana ulaganja zajedno s mjerama za svaki ključni energetski sektor (električna energija, promet, industrija, zgrade, goriva i nove tehnologije s niskim udjelom ugljika) koje bi se mogle provesti iz 2021. do 2023. za pomoć gospodarskom oporavku. Svrha ovog rada je procijeniti kako su BSCh-ovi odgovorili na pandemiju, identificirati opcije politike i ulaganja za poboljšanje održivog doprinosa BSCh-ova kratkoročnom i dugoročnom oporavku gospodarstva.

Cijeli rad možete pročitati OVDJE.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva