ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Kako i koje investicije u dobavu biomase za energiju u bioekonomiji mogu doprinijeti oporavku nakon covida-19?

Objavljeno je te dostupno online istraživanjeDoprinos opskrbe biomasom za bioenergiju u oporavku nakon covida-19‘, u kojem je jedan od autora i dr. sc. Biljana Kulišić s Energetskog instituta Hrvoje Požar. Ova tema istražuje kako bi lanci opskrbe biomasom (BSCh) za bioenergiju unutar šireg biogospodarstva mogli doprinijeti oporavku nakon covida-19, i to u tri dimenzije: poticanje gospodarskog rasta, stvaranje radnih mjesta i izgradnja otpornijih te čišćih energetskih sustava u četiri scenarija, kratkoročno (do 2023.) i dugoročno (do 2030.).

Glavni cilj ovog rada je istaknuti političke i investicijske opcije za opskrbu obnovljivim ugljikom povećanjem održivog doprinosa BSCh-ova kratkoročnom i dugoročnom gospodarskom oporavku, paralelno s bržim prijelazom na ugljično neutralno društvo. Ovaj rad proizlazi iz IEA-inog plana oporavka u kojem su navedene politike i ciljana ulaganja s mjerama za svaki ključni energetski sektor (električna energija, promet, industrija, zgrade, goriva i nove tehnologije s niskim udjelom ugljika) koje bi se mogle provesti od 2021. do 2023. za pomoć gospodarskom oporavku. Svrha rada je procijeniti kako su BSCh-ovi odgovorili na pandemiju, identificirati opcije ulaganja za poboljšanje održivog doprinosa BSCh-ova kratkoročnom i dugoročnom oporavku gospodarstva.

Rezultati pokazuju da bi najjači utjecaj od ulaganja u BSCh-ove osjetio gospodarski rast, nakon čega slijedi doprinos otpornijim i čišćim energetskim sustavima te otvaranje novih radnih mjesta. Učinci bi jače bili vidljiviji dugoročno, nego u kratkoročnom razdoblju. Ulaganja s najvećim utjecajem na oporavak ona su koja poboljšavaju učinkovitost i kružnost materijala biomase. Neophodna je revidiranje trenutnih politika za poboljšanje opskrbe biomasom kao obnovljivim resursom budućeg gospodarstva.

Cijeli rad možete pročitati OVDJE.
 

Podijeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Više objava

Kategorije

Arhiva