ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Virtualna radionica: Obnovljivi izvori energije u grijanju i hlađenju – REPLACE / CSSC Lab

Virtualna radionica – Obnovljivi izvori energije u sektoru grijanja i hlađenja u sklopu međunarodnih projekata REPLACE i CSSC Lab, održava se 16. prosinca 2021. godine, s početkom u 09:00 sati, u organizaciji Regionalne energetske agencija Sjeverozapadne Hrvatske.
Nedostatno korištenje obnovljivih izvora energije u Europi, naročito u svrhu grijanja i hlađenja koji čine 50 posto finalne potrošnje, jedno je od gorućih problema današnjice. Tranzicija s fosilnih goriva na čistu energiju te smanjenje uvoza energenata dugoročni su ciljevi za sve članice Unije koje nastoje poboljšati svoju energetsku učinkovitost.
Glavni cilj radionice je ostvarivanje uparivanja dvaju projekta kroz povezivanje tema iz područja toplinarstva predstavljanjem različitih tehnologija za velike i male sustave, kako ostvariti bolje povezivanje sektora u kojima se odvija potrošnja energije i skladištenje energije, potičući prijenos znanja te razgovor o mogućim rješenjima u tehničkom i financijskom pogledu kroz mikroekonomske i mikroekonomske čimbenike integracije CSSC tehnologija. Poseban naglasak stavljen je i na intergrirano i klimatsko planiranje gradova i regija u Republici Hrvatskoj, koji će pokazati na konkretnom primjeru grada Karlovca. Konkretno, velika zabrinutost izaziva činjenica da 80 od 120 milijuna instaliranih sustava grijanja u Europi trenutno postiže energetsku oznaku C ili D.

REPLACE

Projekt REPLACE financiran je sredstvima Europske unije u okviru programa Obzor 2020, a ima za cilj podržati europske energetske, klimatske, okolišne, gospodarske i socijalne ciljeve do 2030. i 2050. godine, poticanjem postupne zamjene neučinkovitih i zastarjelih sustava grijanja i hlađenja, novim, energetski učinkovitim sustavima koji se temelje na obnovljivim izvorima energije. Da bi se postigli klimatski ciljevi i učinila Europa neovisnom o nafti, ugljenu i prirodnom plinu, promjene u ovom sektoru su ključne. Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne provodi aktivnosti na području tri županije (Krapinsko-zagorske, Zagrebačke i Karlovačke) uključujući i grad Zagreb, dok je Energetski institut Hrvoje Požar zadužen za provedbu aktivnosti u Primorsko-goranskoj županiji.
 

 

CCCS Lab

S druge strane, skladištenje energije postaje ključno u provođenju energetske tranzicije u svim podunavskim zemljama i šire. S ciljem dekarbonizacije sustava pohrane energije u urbanim sredinama, projekt CSSC Lab (City Storage and Sector Coupling) ima za cilj poboljšati energetsku sigurnost i energetsku učinkovitost u dunavskoj regiji. Kroz projekt se provode aktivnosti izrade akcijskih planova, konkretnih tipskih rješenja za gradove, treninga i radionica na temu povezivanja sektora električne i toplinske energije (i prometa) te pripadajućih mogućnosti skladištenja energije. Poseban naglasak na projektu stavljen je na integraciju obnovljivih izvora energije kroz 4 pilot projekta među kojima je i pilot Zagrebačke Županije gdje je u implementaciji projekt korištenja obnovljive toplinske energije u javnoj zgradi sa spremnikom topline.
Radionica je namijenjena svim zainteresiranim općinama, gradovima, županijama, znanstvenim zajednicama, razvojnim agencijama, predstavnicima iz toplinarskog sektora, građanima i poduzetnicima.
Na radionici ispred Energetskog Institua Hrvoje Požar sudjeluju dr. sc. Dražen Balić i mag. ing. el. Antonia Tomas Stanković, koji će održati prezentaciju na temu potencijala korištenja OIE u grijanju i hlađenju, dok će mag. ing. mech. Lea Leopoldović govoriti o tehnologijama plave energije – primjerima i mogućnostima financiranja.
Na radionicu se možete prijaviti OVDJE.
Program možete pogledati OVDJE.
 
 
 
 
 

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva