ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

“Modernizacija elektroenergetske infrastrukture u regiji”

Zemlje u regiji imaju puno posla na modernizaciji elektroenergetske mreže, posebno kada se u obzir uzme integracija obnovljivih izvora energije, poručeno je s panela “Modernizacija elektroenergetske infrastrukture u regiji”, koji je održan u sklopu regionalnog energetskog summita “Zeleni plan u energetskom sektoru” u organizaciji Poslovnog dnevnika.

U panel raspravi je sudjelovao i dr. sc. Dražen Balić iz Energetskog instituta Hrvoje Požar, voditelj Odjela za proizvodnju i tržišta energije, koji je istaknuo da regiju karakterizira velik broj relativno malih elektroenergetskih sustava koji su dobro povezani. Što se izazova tiče, napomenuo je da su oni i tehnički i administrativni. Tehnički se odnose na mogućnost integracije obnovljivih izvora energije, a administrativni na još uvijek otežan priključak na mrežu i puštanje elektrane u pogon.

Govoreći o dekarbonizaciji, naglasio je da bi najučinkovitiji način dekarbonizacije bio elektrifikacija sustava. Međutim, svi projekti modernizacija stoje. “Za to pak nema razloga zato što, zahvaljujući europskih fondovima, sredstva ima”, poručio je Balić te pritom istaknuo da je potrebno adekvatno pripremiti projekte, tako da ih je administrativno moguće provesti i da mogu aplicirati.

Cijeli izvještaj možete pročitati na web stranici Poslovnog dnevnika.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva