ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

WRC Croatia Rally dobio tri zvjezdice u sklopu Programa ekološke akreditacije

Međunarodna automobilistička federacija (FIA) je natjecanju WRC Croatia Rally dodijelila tri zvjezdice u sklopu Programa ekološke akreditacije. Tri dodijeljene zvjezdice predstavljaju najvišu moguću ocjenu u spomenutom Programu te dokazuju kako su organizatori natjecanja u Hrvatskoj poduzeli sve korake koji vode prema visokoj stopi održivosti samog natjecanja te kako poštuju najviše svjetske kriterije vezane uz smanjenje nepoželjnih utjecaja na okoliš.

Ovo priznanje dolazi nakon što su organizatori WRC Croatia pokrenuli suradnju s Energetskim institutom Hrvoje Požar (EIHP) iz Zagreba s namjerom da odrede izračun ugljikovog otiska te definiraju ciljeve i mjere za njegovo smanjivanje.

“Izuzetno smo ponosni na činjenicu da nas je krovna svjetska automobilistička organizacija FIA prepoznala i dodijelila nam ovo veliko priznanje. Svjesni smo svoje odgovornosti i upravo iz tog razloga iz godine u godinu ulažemo velike napore kako bismo smanjili utjecaj na okoliš poštujući najviše svjetske standarde. Ova ocjena je potvrda da se naš trud isplatio te ćemo na tragu toga nastaviti ulagati napore kako bismo opravdali dobiveno povjerenje“, izjavio je predsjednik organizacijskog odbora WRC Croatia Rallyja Daniel Šaškin.

EIHP je svoje istraživanje napravio koristeći podatke s WRC Croatia Rally događaja iz 2022. godine, a studija je napravljena u skladu s GHG protokolom i ISO 14064-1:2018 standardom.

„Rezultati studije su u skladu s očekivanim vrijednostima. Najveći udio u emisijama s 4906 tona ekvivalentnog ugljikovog dioksida, što čini čak 82,5 % ukupne procijenjene vrijednosti, imali su dolasci publike koja je uglavnom na događaj dolazila osobnim automobilima. Ako se u obzir uzme činjenica da je vozni park u Hrvatskoj nešto stariji, ne iznenađuje da aktivnost posjetitelja podiže vrijednost ugljikovog otiska. Studijom se dao doprinos trendu izračuna ugljikovog otiska događaja, što je još uvijek rijetkost u Hrvatskoj. Ovakav pristup organizatora je vrlo vrijedan radi podizanja svijesti o klimatskim promjenama, a ugljikov otisak je vrijedan alat kojim organizatori mogu doznati kako na optimalan način umanjiti emisije i s vremenom postati klimatski neutralni“, istaknuo je Šimun Lončarević, istraživač iz EIHP-a.

Dugoročni cilj WRC Croatia Rallyja je postizanje ugljične neutralnosti do 2050. godine, a studija koju je proveo EIHP donosi i konkretne korake koji se mogu napraviti u ostvarivanju tog cilja. Osim što surađuje s lokalnim zajednicama kako bi se osiguralo pravilno prikupljanje otpada i identificirali potencijalni rizici utjecaja na okoliš, WRC Croatia Rally će i ove godine sa svoje strane poduzeti niz mjera za promicanje sigurnosti i ekološke vožnje u prometu te za zaštitu okoliša i klime.

„Osim suradnje s EIHP-om smo i ove godine odlučili intenzivno raditi na smanjivanju ugljičnog otiska kroz aktivnosti na lokalnoj razini. Rezultati studije pokazali su kako najveći doprinos ugljičnom otisku imaju dolasci publike. I ove ćemo godine ususret i tijekom događaja javno pozivati i poticati posjetitelje na carpooling tj. dijeljenje prijevoza kako bi se smanjio ukupni broj automobila koji stiže na brzinske ispite, iako smo vrlo svjesni da je za potpunu ugljičnu neutralnost potrebna i bolja javna prometna infrastruktura, primjerice moderna željeznica“, dodao je Šaškin.

WRC Croatia Rally vozit će se od 20. do 23. travnja u pet hrvatskih županija, a Hrvatska je ostala jedno od trinaest natjecanja u sezoni koja je započela u Monte Carlu. Ove godine u natjecanju prevladavaju makadamske utrke dok je Croatia Rally jedno od samo tri natjecanja na asfaltu.

Podsjetimo, WRC Croatia Rally nedavno je u suradnji s Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu predstavio i studiju ekonomskog utjecaja. Studija Ekonomskog fakulteta u Zagrebu pokazala je kako Croatia Rally pozitivno utječe na Hrvatsko gospodarstvo zbog značajnog doprinosa turističkoj ponudi. Prošle godine događaj je hrvatskom turizmu uprihodio čak 105 milijuna eura, uz posjet više od 310 tisuća gledatelja.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva