ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Najava konferencije: ”Merging the Split: converting Spaces into Places”

U organizaciji Udruge gradova objavljen je preliminarni program konferencije o integriranom urbanom razvoju i placemakingu, pod nazivom Merging the Split: converting Spaces into Places, koja će se održati u Splitu 25. i 26. travnja. Konferencija će biti mjesto razmjene znanja i iskustva o održivom razvoju gradova te uključivanju javnosti u stvaranju javnih urbanih prostora.
Program konferencije (na engleskom jeziku) i dodatne informacije, možete preuzeti ovdje. Trenutno je potvrđeno 60 predavača i suradnika iz 12 europskih država koji će sudjelovati u 10 tematskih sesija, 6 radionica i 2 plenarne rasprave. Prijave za konferenciju otvaraju se kroz par dana, uz napomenu da članovi Udruge gradova imaju 50% popusta na cijenu kotizacije.

Teme koje će se obraditi na konferenciji obuhvaćaju: održivi i integrirani urbani razvoj, izazovi turistifikacije gradova, transformacija urbanih područja i kulturne baštine, urbana mobilnost, oživljavanje središta malih i srednjih gradova, participativno budžetiranje, energetska učinkovitost i urbana područja te javni prostori za djecu i mlade! Uz brojne primjere dobre prakse, konferencija će biti posebno zanimljiva lokalnim dužnosnicima i službenicima koji rade na poslovima prostornog uređenja i planiranja, društvenih djelatnosti, razvojnih i EU projekata, te urbanistima i arhitektima.

U sklopu konferencije EIHP će na jednoj od radionica predstaviti CESBA MED pristup za integrativno održivo planiranje urbanih područja. Radionica je namijenjena stručnjacima gradske uprave i stručnjacima u širokom spektru pitanja održivosti – tehničke, organizacijske i financijske. Integrativno urbanističko planiranje je proces utvrđivanja ograničenja u prostoru te ciljeva i scenarija za poboljšanje životnih uvjeta i dostupnosti infrastrukture određenih urbanih područja. Cilj radionice je prenijeti znanje o metodologijama, praksama, alatima i procesu donošenja odluka o održivom urbanom razvoju koje su razvijene i testirane u CESBA MED projektu. CESBA MED pristup se temelji na zajedničkom okviru održivosti i korištenju alata za ocjenu i rangiranje različitih scenarija urbanog razvoja.
Na radionici će se predstvaiti zajednički okvir održivosti i ključni indikatori održivosti. Bit će predstavljena ocjena održivosti naselja Mravince, u postojećem stanju i za scenarije poboljšanja. Formirat će se dvije grupe za diskusiju o praktičnoj upotrebi indikatora održivosti u urbanističkom i u energetskom planiranju. Rezultati diskusija bit će predstavljeni na plenarnoj sjednici, nakon čega će uslijediti međusektorska rasprava o specifičnim iskustvima sudionika u urbanom razvoju, a zatim će se formulirati glavni zaključci.
Voditeljice radionice: Margareta Zidar (arhitekt i energetski certifikator / Energetski institut Hrvoje Požar, Zagreb) i Vesna Bukarica (dr.sc., stručnjak za energetsku učinkovitost / Energetski institut Hrvoje Požar, Zagreb)
 

 

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva