ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Održan kick-off sastanak projekta ZEB4ZEN

Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) organizirao je 26. i 27. travnja kick-off sastanak projekta ZEB4ZEN (Zero energy buildings for zero energy neighbourhoods) na kojem su prisustvovali partneri zemalja koje sudjeluju u projektu.

Prvi dan posjete predstavljen je projekt, kao i članovi konzorcija, te su održane prezentacije na temu provedbe i upravljanja projektom, projektne komunikacije, izvještavanja i financiranja. Također, bilo je govora i na temu tokova energije susjedstva te očuvanja kulturne i povijesne baštine.

Kick-off sastanak nastavljen je sljedeći dan u Karlovcu gdje su predstavljeni dosadašnji projekti koje taj grad provodi te je organiziran terenski obilazak lokacija te posjet hidroelektrani u Ozlju.

IZVOR: Grad Karlovac

U Gradu Karlovcu će se kroz planirane projektne aktivnosti provesti integracija obnovljivih izvora energije unutar ili oko gradskih četvrti, ugraditi baterijski sustavi i općenito raditi na digitalizaciji energetskih sustava putem pametnih rješenja, a sve u cilju približavanja suvremenih rješenja građanima. Projekt identificira i istražuje mogućnosti kako revitalizirati, ali i modernizirati kulturnu baštinu, odnosno, spaja povijesnu baštinu i suvremene tehnologije koje će rezultirati konkretnim planovima s ciljem da i kulturna dobra dostignu energetske i klimatske ciljeve Europske unije.

O PROJEKTU:

ZEB4ZEN projekt službeno je započeo 1. travnja 2023. Sedam projektnih partnera iz četiri države središnje Europe, te mnogi pridruženi partneri, provodit će projekt naredne tri godine.

ZEB4ZEN je nastao iz ideje EIHP-a da se energetska tranzicija prema niskougljičnom društvu spoji sa zaštitom povijesne arhitektonske baštine. Cilj je razviti metodologiju kako energetski obnavljati čitave kvartove te definirati akcijske planove za transformaciju gradskih četvrti u susjedstva s gotovo nultom potrošnjom energije do 2050., na temelju iskustva pilot investicija u poznatim gradskim jezgrama Palmanove (Italija), Zamośća (Poljska) i Karlovca (Hrvatska).

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljen je između Grada Beča kao upravljačkog tijela programa Interreg Central Europe te Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP) kao vodećeg partnera (voditelja projekta). Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.041.426,00 EUR, dok je iznos sufinanciranja od strane Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) 1.633.140,80 EUR. Voditelj projekta je Matija Vajdić iz EIHP.

Više o projektu možete pročitati OVDJE.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva