ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Održana CroEnergo konferencija o energetskom razvoju Hrvatske

U petak, 6. svibnja, na Plitvičkim jezerima održana je konferencija ‘CroEnergo’ na kojoj su glavne teme bile energetski razvoj u Hrvatskoj i vizija hrvatskih pametnih gradova, posebno u kontekstu Europskog zelenog kontinenta. Konferenciaj je održana u organizaciji tvrtke SixSigma te u suorganizaciji Hrvatske akademske zajednice i Ličko-senjske županije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Hrvatske udruge za vodik, priopćili su organizatori.

Prisutne je uvodno pozdravio župan Ličko-senjske županije Ernest Petry koji je istaknuo da Ličko-senjska županija ima natprosječno velike resurse za ubrzanu energetsku tranziciju te da se uz već postojeće korištenje hidropotencijala uz dodatno korištenje energije vjetra, sunca i biomase mogu stvoriti preduvjeti energetske održivosti. Državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić istaknuo je da će se s više od 30 posto sredstava kohezijske politike snažno poduprijeti zelena tranzicija gospodarstva i društva u cjelini, u čemu će gradovi imati važnu ulogu te da se pametnim upravljanjem i ulaganjem može najviše doprinijeti tranziciji.

Da je obnovljiva energija, posebno električna, glavni put i strategija Hrvatske smatra državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić. Uvjeren je da je taj cilj dostižan, da Hrvatska mora proizvoditi i izvoziti električnu energiju te je područio da je Ministarstvo spremno poduprijeti svaku dobru kvalitetnu i inovativnu ideju u smjeru obnovljivih izvora energije.

Na konferenciji su svoja iskustva razmijenili donosioci odluka i industrija pa su u tom kontekstu predstavljena inovativna energetska rješenja uspješnih hrvatskih tvrtki. Filip Koprčina osnovao je svoju tvrtku Energy Swift Europe, odnosno platformu koja se temelji na tehnologiji blockchain za vlasništvo solarnih farmi. Preko ove platforme građani mogu zajednički investirati i/ili suposjedovati solarne farme pa na ovaj način tvrtka demokratizira vlasništvo nad obnovljivom energijom. Tvrtka je na putu da ostvari 10 milijuna dolara investicija u solarne farme do kraja 2022. godine. Koprčina je izlistan na Forbesovoj listi ’30 ispod 30′ najboljih poduzetnika u Europi mlađih od 30 godina.

Drugu tvrtku predstavio je Tomislav Uroda, direktor i vlasnik tvrtke iCAT. Tvrtka razvija inovativne, energetski učinkovite i ekološki prihvatljive projekte u pomorskom sektoru, primjenjujući tehnološki napredna, a ekonomski učinkovita rješenja. Električni pogon i solarna elektrana ključne su riječi kada se govori u katamaranima koje razvija iCAT, a koji već godinama plove na otoku Mljetu.

Posljednja tvrtka koja je predstavila svoju inovaciju bila je IndeLoop (donedavni Dok-Ing Energo), uz prezentaciju direktorice Danice Maljković. IndeLoop je tvrtka koja fokus stavlja na kružnu ekonomiju te iz otpada stvara nove vrijedne energente poput vodika. Na ovaj način zbrinjavaju velike količine otpada na ekološki način, smanjuju zagađenje i potrebe za odlagalištima, također umanjujući opasnosti koje proizlaze iz taloženja otpada, a uz sve to i stvarajući nove vrijedne oblike energije za izravnu uporabu.

Plenarno izlaganje održao je državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić, dok je prof. emer. dr. sc. Frano Barbir, predsjednik Hrvatske udruge za vodik, održao predavanje o energetskom sustavu budućnosti temeljenom na obnovljivim izvorima energije te ulozi vodika u tom sustavu.

U završnom dijelu konferencije održana je panel-rasprava o hrvatskim razvojnim energetskim projektima te laboratorij ideja o hrvatskim pametnim gradovima koji je moderirao izv. prof. dr. sc. Marko Periša na kojem su sudjelovali Ivo Čović, predsjednik Udruge obnovljivih izvora energije, Hrvatska gospodarska komora; Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar; Maja Pokrovac, direktorica Obnovljivih izvori energije Hrvatske; Mladen Ilijević, voditelj Službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost; Šime Erlić, državni tajnik u MRRFEU i Božo Cicvarić, konzultant za održive tehnologije u tvrtki Dyvolve.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva