ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Studijski posjet delegacije zemalja Zapadnog Balkana

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), u suradnji s Njemačkim društvom za međunarodnu suradnju (GIZ), 28. i 29. travnja organizirala je posjet delegacije iz zemalja Zapadnog Balkana, s ciljem prijenosa znanja i iskustva Republike Hrvatske na području energetske tranzicije, zaštite okoliša i klime te ubrzavanje istih procesa na području Zapadnog Balkana.

Delegaciju su činila 25 delegata: 12 predstavnika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija) koji su članovi Zelenih parlamentarnih grupa sa šest predstavnika osoblja parlamenata, šest predstavnika Škola za politički razvoj koje djeluju pod okriljem Vijeća Europe iz istih zemalja te zaposlenici GIZ-a i REGEA-e.

Foto: Ured Predsjednika RH/Marko Beljan

Tijekom svog dvodnevnog boravka, delegati su posjetili Ured predsjednika Republike Hrvatske, gdje su ih ugostio dr. sc. Julije Domac, posebni savjetnik Predsjednika Republike za energiju i klimu i čelnik REGEA-e , dok im je mr. sc. Željko Jurić iz Odjela za energetsko i klimatsko planiranje Energetskog instituta Hrvoje Požar prezentirao projekt ugljičnog otiska Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (MGOR), do sada provedene aktivnosti i očekivane rezultate. Na temu ugljičnog otiska ugovorena je suradnja s MGOR na dva projekta. U okviru Pilot projekta izračuna ugljičnog otiska u odabrana tijela javne uprave EIHP planira izračunati ugljični otisak Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora, Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske i MGOR-a. U suradnji s Ekonergom priprema se i baza faktora emisije stakleničkih plinova. Rezultati ova dva projekta trebali bi biti gotovi na jesen ove godine.

Za delegaciju je organizirano i primanje u Hrvatski sabor, razgledavanje Energetskog centra Bračak i Opće bolnice Zabok s postavljenom sunčanom elektranom te posjet projektnoj lokaciji Grada Zagreba: škola i sunčana elektrana.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva