ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Online webinar o aplikaciji Provjera učinkovitosti uređaja i pravilnom korištenju energetskih oznaka

U srijedu, 8. lipnja 2022., u 10 sati, održat će se besplatan edukacijski online webinar o aplikaciji Provjera učinkovitosti uređaja i pravilnom korištenju energetskih oznaka u svrhu javne nabave.

Naime, nakon što su od 1. ožujka 2021. uvedene nove energetske oznake (za hladnjake, zamrzivače, perilice rublja, kombinirane perilice sušilice, perilice posuđa, televizore, elektroničke zaslone i izvore svjetlosti), u sklopu projekta LABEL2020 razvijena je aplikacija kojom se kupcima dodatno olakšava odabir prilikom kupovine ovih kućanskih uređaja.

Na webinaru će biti pokrivene slijedeće teme:

  • nova energetska oznaka – ciljevi i prednosti
  • proizvodi koji imaju nove energetske oznake
  • koje su promjene primjenjive na javnu nabavu?
  • koje su promjene prilikom profesionalne kupnje?
  • nova energetska oznaka: usporedba razreda energetske učinkovitosti
  • aplikacija Provjera učinkovitosti uređaja

Projekt vodi Energetski institut Hrvoje Požar, a webinar će održati stručnjak za energetsku učinkovitost Marko Bišćan.

Link za prijavu na webinar: SMJERNICE ZA JAVNU NABAVU I PROFESIONALNU KUPNJU (google.com)

O projektu LABEL2020

Energetski institut Hrvoje Požar u suradnji s partnerima provodi međunarodni projekt LABEL2020 koji financira Europska komisija kroz program Obzor 2020, a kojim koordinira Austrijska energetska agencija za 15 država članica Europske unije i Ujedinjeno Kraljevstvo. Njegova je svrha pružanje učinkovitih informacija o novim energetskim oznakama za kućanske uređaje potrošačima, distributerima i proizvođačima te pružanje podrške svim dionicima u prelasku na nove oznake.

Nove energetske oznake uvedene su u ožujku 2021. godine i predstavljaju povratak Europske unije izvornome konceptu rangiranja proizvoda s obzirom na njihovu energetsku učinkovitost prema razredima od A do G. Označavanje znakom + više nije bilo transparentno, a i potrošačima je otežavalo razlikovanje proizvoda s najboljim energetskim karakteristikama.

Zadatak projekta LABEL 2020 je da kreiranjem informativnih materijala građanima i distributerima pruži podršku tijekom tranzicije sa starih na nove oznake energetske učinkovitosti (hr.label2020.eu), no projekt je proširen na inicijativa Uštedi energiju! uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja Republike Hrvatske. U međuvremenu su se kao partneri uključili i Ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba te ostali dionici koji su prepoznali da je građanima nužno prenijeti informacije da bi se jednostavnije snalazili pri odabiru i upotrebi kućanskih uređaja uz najmanje troškove energije i novca. Na stranici Savjeti za uštedu energije u kućanstvu – Uštedi energiju (ustedienergiju.hr) građanima su ujedno predstavljeni kratki I jednostavni savjeti za uštedu energije u kućanstvu.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva