ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Održan 4. sastanak Partnerstva za transatlantsku suradnju na području energije i klime

Četvrti sastanak Partnerstva za transatlantsku suradnju u području energije i klime (P-TECC) održan se 1. i 2. ožujka 2023. u zagrebačkom Hotelu Westin, u organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva energetike SAD-a, Američko-srednjoeuropskog poslovnog udruženja i Atlantskog vijeća.

Ovogodišnji sastanak započeo je Poslovnim forumom u srijedu, 1. ožujka, na kojem se raspravljalo o energetskoj sigurnosti, energetskoj tranziciji i infrastrukturnim projektima. Jedan od panelista bio je i ravnatelj EIHP-a Dražen Jakšić koji je sudjelovao u raspravi ‘Country Spotlight: Croatia’ na kojoj je dao kratak pregled energetske scene u Hrvatskoj. Komentirao je energetsku sigurnost u Hrvatskoj te naglasio da Hrvatska ima jaku poziciju i napravila je veliki napredak. Govorio je i o energetskoj samodostatnosti i nužnosti novih proizvodnih kapaciteta, istaknuvši u tom kontekstu potencijale geoermalne energije, energije Sunca, vjetra, mora te priliku da se još više promoviraju sunčane elektrane na krovovima, gdje Hrvatska ima veliki neiskorišteni potencijal.

Ministarski sastanak održao se u četvrtak, 2. ožujka, a fokus je bio na poticanju i jačanju solidarnosti među europskim zemljama usred trenutne energetske krize, energetskoj tranziciji te daljnjoj koordinaciji i suradnji na energetskim projektima u središnjoj i istočnoj Europi.

P-TECC je multilateralna inicijativa na čijem čelu je Ministarstvo energetike Sjedinjenih Američkih Država. U fokusu inicijative je brza dekarbonizacija gospodarstava srednje i istočne Europe, jačanje energetske sigurnosti u regiji, stvaranje poslovnih veza s američkim tvrtkama i poticanje buduće suradnje. P-TECC obuhvaća 24 zemlje srednje i istočne Europe i komplementaran je Inicijativi triju mora s naglaskom na energetsku infrastrukturu, međusobnu povezanost i sigurnost.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva