ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Održana radionica u okviru projekta “Izrada karata ranjivosti prostora za smještaj sunčanih i vjetroelektrana u prostoru RH”

Dana 31. listopada i 2. studenog, u suradnji s partnerima na projektu “Izrada karata ranjivosti prostora za smještaj sunčanih i vjetroelektrana u prostoru Republike Hrvatske” The Nature Conservancy i Zavodom za zaštitu okoliša i prirode, održali smo sastanke u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja s ciljem pružanja informacija stručnjacima uključenim u projekt o metodama modeliranja rasprostranjenosti i osjetljivosti vrsta.

Tijekom sastanaka detaljno smo se upoznali s aktualnim zahtjevima iz RED III Direktive te smo analizirali modele koji se mogu primijeniti u izradi karata pogodnosti, a razvila se i vrlo produktivna rasprava s dionicima.

Rezultati ovog projekta, koji ima nacionalnu važnost, poslužit će kao tehnička podloga za identifikaciju i odabir potencijalnih područja ubrzanja obnovljivih izvora energije za sunčane elektrane i vjetroelektrane u Republici Hrvatskoj. Na taj način želimo osigurati usklađenost s nedavno usvojenom RED III Direktivom, Europskim zelenim planom, REPowerEU te ostalom europskom legislativom koja se odnosi na ovo područje. Istovremeno, nastojeći doprinijeti ostvarenju klimatskog cilja EU-a, želimo smanjiti potencijalne konflikte koji se mogu javiti između proizvodnje energije i drugih oblika korištenja prostora, prirodnih vrijednosti te biološke raznolikosti.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva