ENERGETSKI INSTITUT HRVOJE POŽAR

Vijesti

Uspješno završen projekt za Tajništvo Energetske zajednice o dostupnom prekozonskom prijenosnom kapacitetu (MACZT)

Energetski institut Hrvoje Požar, u suradnji s tvrtkom Uprise, uspješno je završio projekt za naručitelja Tajništvo Energetske zajednice, a što je uključivalo dvije radionice i finalnu studiju službenog naziva „Study on the 70% Target for Electricity Interconnection Capacities to be made available to Market Participants“.

Studija se na sveobuhvatan način bavi izračunom prijenosnog kapaciteta kojeg operatori prijenosnog sustava trebaju staviti na raspolaganje sudionicima tržišta prema Uredbi (EU) 2019/943, članak 16(8). Za prijenosne sustave članica Energetske zajednice u jugozapadnoj i istočnoj Europi (WB6+UA&MD) procijenjeno je trenutno stanje usklađenosti s Uredbom te su u skladu s time detektirana strukturna zagušenja. Dodatno, u studiji su prikazani rezultati simulacija i očekivane razine kapaciteta u 2027. godini.

Osnovni ciljevi projekta bili su:

  1. analizirati usklađenost operatora prijenosnih sustava sa zahtjevima implementacije minimalno 70% prijenosnog kapaciteta za prekozonsko trgovanje električnom energijom, uvažavajući razlike u primjenjenoj metodologiji proračuna (NTC i Flow-based)
  2. ocijeniti adekvatnost planova razvoja
  3. dati preporuke za razvoj prijenosne mreže u razmatranim zemljama u svrhu ispunjavanja zahtjevnih odredbi Uredbe.

Studiju možete preuzeti OVDJE.

Podijeli

Više objava

Kategorije

Arhiva